[...] jajko (L 63-73g) waży średnio 68g plus-minus 5g, waga skorupki mieści się w granicach tolerancji (ale osobiście nie ważyłem), jajko ugotowane powinno ważyć tyle co przed gotowaniem (ale nie przeprowadzałem takiego testu ), smażone plus-minus to samo = ewentualny tłuszcz, który był użyty do smażenia. Samo żółtko - tego nie wiem Pozdro Dareckyy
1 pomarancze odrazu po przebudzeniu, bo z samego rana nic wiecej niewcisne, bo mam odruchy wymiotne, a po pomaranczach jakos szybciej mi przechodzi i moge szybciej brac sie za sniadanie i zjesc wiecej :) wiec ok ;-) 2 a jaki tluszcz polecasz do jajecznicy? Smalec tylko dlatego nie, bo niby podbija cholesterol, czy jest wiecej przeciwskazan? [...]
Do smażenia fajnie sprawdzają się: smalec, masło klarowane, olej kokosowy. A na przyszłość dobrze jest zakupić kombiwar lub grill elektryczny do szybkiego pieczenia.
Według mnie tak mała Ilość snu może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i samopoczucie. Jeżeli chodzi o patelnię to ceramiczna lub teflonowa. W sprzedaży raczej nie ma aluminiowych. Są one niebezpieczne dla zdrowia. tylko, ze ja jestem na saa, stad tyle godzin snu, moj organizm nie potrzebuje wiecej, nie jestem w stanie przespac wiecej jak 5h. [...]
Wędliny sklepowe są przepełnione chemią, słaby profil aminokwasowy - nic pożytecznego. Olej kokosowy jest ok - do smażenia, ale Ty go nie wliczasz. Zarówno pestki dyni jak i olej ryżowy to doza omega-6 - uwzględniając oba produkty w diecie możesz zaburzyć właściwą proporcję kwasów tłuszczowych.
Nie wiem jaki olej stosujesz do smażenia ale jeżeli jest to zwykły roślinny to bym go wywalił a mięcho piekł,gotował jeżeli podlewa. Ile masz na + kcal?? Na poczatek daj +200 i stopniowo dodawaj:)
Wiem, wiem ale ja do smażenia używam tej z wytłoczyn. Ona ponoć się nadaje. W takim razie dam coś tłuszczu do obiadu II i śniadania, ewentualnie do jajek na kolację. Od ilu zacząć? Od 1000 na plusie czy więcej?
Faktycznie, bo nie zawiera wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które łatwo utleniają się w wysokiej temperaturze. Jednakże, z uwagi na charakterystyczny smak, nadaje się głównie do przygotowywania słodkich potraw - np. do smażenia naleśników.
[...] najpierw rozgrzalem patelnie, potem dodalem oliwy, bez zmian, wszystko sie przypala, na rzepakowym czy kokosowym wszystko świetnie się smaży nic nie przywiera i nic nie przypala, stąd moje pytanie, jaka oliwe polecacie do smażenia, najwidoczniej ta, którą kupiłem nadaje się do konsumowania na "surowo" do polania chleba, salatki czy pomidora :D
1. rzepakowy jest lepszą opcją od słonecznikowego, do smażenie zwłaszcza, sugerowałbym jednak smażyć na PAMie, a jak nie to na smalcu. 2. BF jako że masz również mało mięśnia będzie zapewne na poziomie około 15% +/-. 3. Jak to stałe menu to niestety bieda, także sporo czytania przed Tobą. 1. Czy chodzi o coś takiego, bezkaloryczny olej do [...]
Tak olej używam do smażenia :) Okej czyli ostatni posiłek zmienię, a co do kretyny to oczywiście jest w planach lecz zapomniałem jej wpisać ;o Myślałem o cm3 :) Również pozdrawiam i dziękuje.